Äppelkaka

 

Äppelkaka

Den här äppelkakan blir härligt saftig så du kan bjuda på den utan tillbehör men den blir naturligtvis ljuvlig med lite vaniljsås till! Godast blir den ju också om du har förmånen att ha ett äppelträd på tomten men det går naturligtvis lika bra med ett köpeäpple!

 

Hoppas det smakar, Åsa

 

 

Ingredienser:
1 ¼ dl Säby Gårds kallpressade rapsolja
1 ½ dl socker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk

Garnering:
3-4 medelstora äpplen
1-2 msk socker
1 tsk kanel

Tillagning:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant (jag använder rapsolja)
Se till att oljan är lite varmare än rumstemperatur.
Rör oljan med sockret i några minuter, det kan se lite grynigt och konstigt ut men det är ingen fara.
Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulver samt mjölk.
Häll smeten i formen.
Skala äpplena och skär i tunna klyftor.
Blanda socker och kanel i en skål och blanda försiktigt ner äppelklyftorna, stick sedan ner dem i smeten tätt intill varandra.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.