UTÖKADE ÖPPETTIDER SISTA HELGEN FÖR SÄSONGEN!

kuriasa_friLÖRDAG & SÖNDAG den 22-23 september öppet 11.00-15.00

SOM AVSLUTNING BJUDER VI PÅ SMAKPROVER OCH FINA ERBJUDANDEN!

CAFÉET HOS VÄRMDÖ MUSTERI ÖPPET SAMMA TIDER! 

Varmt välkomna till en härlig helg på gården,

Hälsningar Åsa & Micke

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

OBS! POTATISEN SLUT PÅ SJÄLVPLOCKET!

OBS! POTATISEN SLUT PÅ SJÄLVPLOCKET!

Självplock potatis

Men fortfarande kan du köpa potatis på gården i 2 kg påse i vår lilla ”Jourbutik” (så länge det finns kvar så först till kvarn!)

Öppet dygnet runt! Betala kontant eller med swish

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Självplock av potatis 2018

Hästen Loke på självplocketSjälvplock av potatis på Säby Gård, Ingarö 2018

OBS! POTATISEN SLUT PÅ SJÄLVPLOCKET!

Den 15-16 september mellan kl. 10-15 har vi självplock av potatis och om det finns potatis kvar kör vi även helgen där efter.

Att plocka potatis direkt från åkern är en uppskattad tradition på gården sedan många år tillbaka, färskare än så blir det inte! De flesta som kommer plockar flera 25kg säckar att förvara under vintern men det går utmärkt att bara plocka några kg.  På med stövlar och handskar, passa på att komma ut på landet och träffa en potatisbonde!

Pris på potatis vid självplock:

Pris under 50kg: 10kr/kg.

50kg upp till 100kg: 7kr/kg

100kg och uppåt: 6kr /kg

25kg säckar att plocka i ingår! Hinkar att plocka i finns att låna!

Betalning: Kontant eller Swish.

 

Tips är också att kolla vädret innan ni åker då vi tyvärr måste ställa in vid regn om vädergudarna inte är med oss! Det är både för att potatisen inte får blir blöt när den ska lagras men också att traktorerna inte kan köra om det blir lerigt…

 

OBS! VÄGBESKRIVNINGPotatisåkern inte ligger direkt i anslutning till gården utan ni följer skyltar vid Återvall!

Från Stockholm:

Kör Värmdöleden/väg 222 mot Gustavsberg.

Ta avfarten Gustavsberg / Ingarö, sväng vänster på Ingarövägen mot Ingarö

I rondellen vid Brunn, kör rakt fram på Eknäsvägen, kör ca 2,5km

Sväng vänster vid Återvall på Fågelviksvägen, kör 750 m

Sväng höger på Stora Barnviksvägen, kör ca 400 m då ser du potatisåkern på höger sida där personal visar vart du kan parkera.

 

Potatissorter i år är:

King Edward- Omtyckt gammal sort. En rundoval mjölig potatis med ljust skal och röda fläckar. Köttet är gulvitt. King Edward är god till nästan allt. Koka, pressa, mosa, baka eller laga en god soppa.

Princess - En rundoval fast potatis med ljusgult skal. Köttet är gult. Princess är tunnskalig och välkänd för sin goda och lite smöriga smak. ”2015 års vinnare av Årets Potatis för Fritidsodlare” Princess är god till nästan allt. Koka, steka, ugnssteka, fritera, gratäng. Princess passar även perfekt i en fisksoppa eller gulasch då den inte kokar sönder.

Vi tar som vanligt med oss vår kallpressade rapsolja som ni kan köpa på plats.

För mer info om Säby Gårds självplock går det bra att kontakta oss per telefon eller mail, Micke 0708 38 27 04 eller Åsa 070 579 77 44. info@sabygardingaro.se eller på vår hemsida www.sabygardingaro.se.

 

Hjärtligt välkomna önskar vi på Säby Gård, Ingarö

Micke och Åsa

Hästen Loke på självplocket

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Recept på en svensk variant på pesto med kallpressad rapsolja

Persilja, västerbottenost och solroskärnor sätter svensk touch på den italienska favoritröran pesto. Solroskärnorna och den nötiga smaken från rapsoljan gör att du kan hoppa över nötter i denna variant!

Jag har även lagt till gröna ärtor som gör den extra krämig och ruccola för den goda smaken:)

Passar till kött, fågel eller fisk – eller bara till en bit bröd.

Pesto

Så här gör du:

I med alla ingredienser utom osten i en mixer och kör till en krämig konsistens.

Riv västerbottenosten och ha i den sist, smaksätt med salt och peppar, klart!

 

 

 

Ingredienser:

1 dl Kallpressad vårrapsolja
1 dl solroskärnor
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 kruka bladpersilja
1 kruka basilika
1 näve ruccolasallad
1 dl gröna ”frysta” ärtor
1 dl grovt riven Västerbottenost
1 tsk flingsalt
Några drag svartpeppar

 

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Recept på fröknäcke

FröknäckeFröknäcke
Enkelt och gott hemlagat fröknäcke, fullt med olika sorters fröer och vår kallpressade rapsolja. Bryt i oregelbundna bitar och servera till påskbuffén eller varför inte bara mumsa på som snacks….
Smaksättning som jag använde senast till påskmarknaden i Värmdö bygdegård var:
1 tsk chiliflakes
1 msk timjan

Prova dig gärna fram med olika smaksättningar:)

Ingredienser
PORTIONER: 2 plåtar om du vill ha ett tunt knäcke!
3 dl majsmjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1/2 dl hela linfrö
1/2 tsk salt
3/4 dl kallpressad rapsolja
3 dl kokande vatten
Flingsalt att strö på

Gör så här:
Sätt ugnen på 160°C.
Lägg bakplåtspapper på en plåt, eller två plåtar om du vill ha ett tunt knäcke!
Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och det kokande vattnet.
Låt svälla ca 15 minuter.
Bred ut smeten tunt på plåten. Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och rulla med kavel över. Dra sedan försiktigt av det översta pappret.
Strö sen över lite flingsalt efter tycke och smak.
Grädda mitt i ugnen ca 40-50 min beroende på ugn så håll ett vakande öga. De ska få en ljust gyllene färg.
Drag över bakplåtspappret med knäcket på ett galler och låt svalna innan du delar dom.
Lycka till!
Åsa

 

Fröknäcke

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Självplock av potatis på Säby Gård, Ingarö 2017

Potatis självplock Säby Gård

Under två helger i september har vi självplock av potatis!

Att plocka potatis direkt från åkern är en uppskattad tradition på gården sedan många år tillbaka, färskare än så blir det inte! De flesta som kommer plockar flera 25kg säckar men det går utmärkt att bara plocka några kg.  På med stövlar och handskar och passa på att träffa både hästen Loke och en potatisbonde!

Pris på potatis vid självplock: 6 kr/kg och då inger en 25kg säckar att plocka i!

Pris under 25kg: 10 kr/kg. Hinkar att plocka i finns att låna!

Betalning: Kontant eller Swish.

 

OBS! VÄGBESKRIVNINGPotatisåkern inte ligger direkt i anslutning till gården utan ni följer skyltar vid Återvall!

Från Stockholm:

Kör Värmdöleden/väg 222 mot Gustavsberg.

Ta avfarten Gustavsberg / Ingarö, sväng vänster på Ingarövägen mot Ingarö

I rondellen vid Brunn, kör rakt fram på Eknäsvägen, kör ca 2,5km

Sväng vänster vid Återvall på Fågelviksvägen, kör 750 m

Sväng höger på Stora Barnviksvägen, kör ca 400 m då ser du potatisåkern på höger sida där personal visar vart du kan parkera.

 

Tips är också att kolla vädret innan ni åker då vi tyvärr måste ställa in vid regn om vädergudarna inte är med oss! Det är både för att potatisen inte får blir blöt när den ska lagras  men också att traktorerna inte kan köra om det blir lerigt…

 

Potatissorter 2017 är:

King Edward- Omtyckt gammal sort. En rundoval mjölig potatis med ljust skal och röda fläckar. Köttet är gulvitt. King Edward är god till nästan allt. Koka, pressa, mosa, baka eller laga en god soppa.

Princess - En rundoval fast potatis med ljusgult skal. Köttet är gult. Princess är tunnskalig och välkänd för sin goda och lite smöriga smak. ”2015 års vinnare av Årets Potatis för Fritidsodlare” Princess är god till nästan allt. Koka, steka, ugnssteka, fritera, gratäng. Princess passar även perfekt i en fisksoppa eller gulasch då den inte kokar sönder.

Vi tar som vanligt med oss vår kallpressade rapsolja som ni kan köpa på plats. Presentpåsar och fina erbjudanden!

För mer info om Säby Gårds självplock går det bra att kontakta oss per telefon eller mail, Åsa  070 579 77 44 eller Micke 0708 38 27 04. info@sabygardingaro.se eller på vår hemsida www.sabygardingaro.se.

 

Hjärtligt välkomna önskar vi på Säby Gård, Ingarö

Micke och Åsa

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Vi är i final Nyskaparstipendiet 2016

  

 1 juni på Restaurang Hjerta i Stockholm
Expertjuryn har sagt sitt. Tio nominerade producenter har blivit tre, som nu går vidare till finalen i Menigos Nyskaparstipendiet 2016. Den 1 juni får vi veta vem som blir utsedd till årets mest nyskapande producent.

Expertjuryn, med representanter från olika delar av restaurangbranschen, har sammanträtt och utvärderat det nominerade i årets upplaga av Nyskaparstipendiet. Det var inte ett helt lätt arbete, men nu är tre nyskapande producenter utvalda att gå vidare till finalen den 1 juni.

”Vi hade tio riktigt bra kandidater i år, men i slutändan är det bara tre som går vidare till finalen så vi var tvungna att välja” säger Thomas Palmqvist, affärsområdeschef färskvaror på Menigo och en av juryns medlemmar.

De tre finalisterna som nu går vidare till finalen på restaurang Hjerta den 1 juni är, utan inbördes rangordning, Gettergoda mejeriprodukter, Hällestad svamp och Säby Gård på Ingarö.

”Vi har haft en otrolig bredd bland nomineringarna, både vad gäller produkttyper och geografisk spridning. Det är tydligt att hela Sverige kokar av nyskapande initiativ, vilket bådar gott för svensk gastronomis fortsatta utveckling” avslutar Thomas Palmqvist.

De tre finalisterna, i bokstavsordning, med motiveringar

Säby gård, Ingarö 

 På Säby gård är olja så mycket mer än bara olja. De olika smakerna som framställs har alltid nya nyanser och experimentlustan verkar inte ha några gränser. En olja som smakar pepparrot? Inga problem. Ofiltrerad olja och nya nischer för rapsoljan är vardagsmat på Säby. 

Gettergoda mejeriprodukter, Göteborg

Gettergoda har gjort något få andra har vågat sig på – att använda getmjölk till glass. Getmjölken ger en annorlunda smak och har en lägre fetthalt, som ändå ger en krämig och fyllig produkt. Den är också ett naturligt alternativ för den som är känslig mot laktos eller allergisk mot komjölk.

Hällestads svamp, Hällestad

Det finns många svampsorter att njuta av, men i Sverige har vi inte alltid varit bortskämda med tillgången på dem. Det vill Hällestads svamp råda bot på och har börjat odla svampsorter som annars mest hörts om i andra delar av världen. Champinjon kompletteras med pioppino, shimeji och kejsarhatt. Dessutom är odlingen ekologisk – ytterligare en nisch som få mutat in tidigare.

Menigo är helhetsleverantören för dig som jobbar professionellt inom mat och dryck. Vi levererar allt som förenklar din vardag. Men Menigo är också färskvaruspecialisten som förser dig med frasiga croissanter, hängmörad biff och nyplockade trattkantareller. Med Menigo får du både och.

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Rådmansö Bageributik, ny återförsäljare

Nu hittar ni både vårraps och höstrapsolja hos Rådmansö Bageributik i Norrtälje. Härligt tycker vi på Säby Gård!

Rådmansö Bageributik är ett litet bageri med stort hjärta där kvalitén alltid är i fokus. Här bakas alla bröd och bakverk på traditionellt sätt enda från grunden. Med de bästa råvaror och passion för god smak skapar vi njutningar och upplevelser för våra kunder oavsett om de besöker oss eller om våra bakverk besöker dom.

Bageriet hittar du i Södersvik på Rådmansö, mitt i Roslagen.

Rådmansö Bageributik - Norrtälje

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Nya Ica butiker för rapsoljan

Nu hittar ni även vår kallpressade rapsolja i dessa butiker:

ICA Supermarket Högalid – Hornsgatan-Söder

ICA Supermarket Matmäster - Folkungagatan- Söder

ICA Supermarket Medborgarplatsen – Söder

NYHET!  Kallpressad Rapsolja pressat av vårraps Ofiltrerad Skörd:  2015 Rapssort:  Vårraps Rapsfrö:  Joplin - Linjesort Åker:  Säby Gård - Tvättstugan Grader vid pressning: ca 35°        Färg:  Gyllengul Smak:. Mild nötig med smak av sockerärta. Finns i storlekar: 250 ml, 500 ml  Fylls på flaska under mars 2016!

NYHET!
Kallpressad Rapsolja pressat av vårraps Ofiltrerad
Skörd: 2015
Rapssort: Vårraps
Rapsfrö: Joplin – Linjesort
Åker: Säby Gård – Tvättstugan
Grader vid pressning: ca 35°
Färg: Gyllengul
Smak:. Mild nötig med smak av sockerärta och kronärtskocka.
Finns i storlekar: 250 ml, 500 ml
Fylls på flaska under mars 2016!

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

God och enkel Salladsdressing

Salladsdressing

Med Säby Gårds kallpressade rapsolja och Värmdö Musteris äppelcidervinäger har vi gjort denna goda och enkla salladsdressing.

3 msk Kallpressad rapsolja
1 msk Äppelcidervinäger
1 tsk fransk Dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
Lite hackad persilja
Salt och svartpeppar
 

Vispa ihop äppelcidervinäger och senap, vispa i rapsoljan lite i taget. Dressingen kommer att emulgera och alltså bli lite tjockare. Smaksätt med vitlök, persilja, salt och peppar.

Nyfiken på mer om rapsoljan eller äppelcidervinägern!? Klicka dig vidare!

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd