Lime och citrussill med kallpressad rapsolja

Glad påsk

En underbart fräsch strömming som jag tycker blev extra god med den kallpressade rapsoljan, passar perfekt på påskbordet! Tänk på att strömmingen behöver ett natt på sig i kylskåpet men man kan också ta 5-minuters sill om man tycker det är krångligt med strömmingen!

Glad Påsk önska vi på Säby Gård!

 

 

Recept:

500 g strömmingsfiléer
1 liter kallt vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
3 msk strösocker
4 msk salt

 

1.5 dl kallpressad rapsolja
finrivet skal och saft av 1 citron
finrivet skal och saft av 1 lime
2 strimlade salladslökar
1 dl hackad dill

Gör så här:

1. Dra skinnet från strömmingarna. Det är enklast att ta tag från insidan längst upp i den tjockaste ändan och dra rakt ner. Skölj av fisken i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.

2. Blanda vatten, ättika, socker och salt i en bunke. Vänd runt strömmingarna. Täck bunken med plast. Låt stå i kylen under natten tills fisken är vit rakt igenom.

3. Blanda rapsolja, citron, lime, salladslök och dill. Sila av ättikslagen och vänd varsamt ner fisken i oljan.

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Ny butik!

Nu kan ni hitta vår kallpressade rapsolja på Ica Supermarket Högalid som ligger på Hornsgatan. Vi kommer att besöka butiken och dema rapsoljan fredagen den 5/2 så då är ni hjärtligt välkomna!

Här kan ni kika in på deras FB sida! 

 

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Julklappstips!

Boken Rapsolja – med smak från svenska gårdar

Gula, blommande fält – så långt ögat når. Visst känner du igen synen längs vägarna?! Men få vet vilka underbara smaker och nyttigheter som döljer sig i de små, svarta och oansenliga rapsfröna.

JulklappstipsPresentpåse med Boken Rapsolja med smak från svenska gårdar

3 flaskor kallpressade rapsolja -

1 Vårraps 250 ml- skörd 2014
1 Höstraps 250 ml- skörd 2015
1 Nypressad vårraps 250 ml- skörd 2015
 

Pris 400 kr inkl moms!

Värde ca 450kr

Boka på info@sabygardingaro.se

– Rapsolja – med smak från svenska gårdar är den första boken i Sverige om kulturväxten raps och kallpressad rapsolja. Den tar dig med på en resa i gränslandet mellan skön fakta och konkret underhållning, kantad med vackra och viktiga bilder. I boken kan du både se och läsa om hur raps odlas, förädlas och hur det går till att pressa olja. Dessutom guidas du genom en oljeprovning och får tips på några av rapsens bästa smakkompisar – för ingen kallpressad rapsolja är den andra smaklik – du kan förnimma allt från blommiga och nötiga dofter till milda gräsiga och ljuvligt smaksatta smaker. Enkla recept och flera överraskande tips utlovas också.

Säby Gård, Ingarö är en av Sveriges tio småskaliga rapsbönder och mathantverkare som besöks i boken, från tidig februari till tid för höstsådd.

En nyutkommen inbunden bok på 200 sidor av Lotta Ekberg, text och Pernille Tofte, foto

från Votum & Gullers Förlag.

Så här beställer du:

Maila din order till info@sabygardingaro.se eller per tel. 070 579 77 44. Påsen hämtar du sen efter överrenskommelse! Större bokningar över 10 påsar kan vi leverera efter överenskommelse, gäller företag! Betalas med kort eller kontant, företag kan faktureras!

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk 2015

I dag kom ett brev på posten med vårt omdöme från  tävling Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk 2015 av våran NYPRESSAD VÅRRAPSOLJA osedimenterad och ofiltrerad.

 Nypressad”En riktig rapsolja där inga kvaliteter har tappat. Novello!

Att råvarans förträfflighet har används utan vidare processer gör denna minnesvärd”

”Smaksensation. Ren och fräsch men samtidigt mild smak av raps”

”Här har man använt råvaran utan att konstla till det”

”Färgen lockar”

Vi är  mycket nöjda och glada för dessa ord från juryn men hoppas på ny kategori  - ”Olja” till nästa år eftersom enda möjligheten för vår rapsolja att tävla var i kategorin Innovativt mathantverk!

Man kan ju alltid önska:)

 

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Vad är nyttigt och onyttigt fett?

bild 2Väldigt intressant läsning om fett från Livsmedelsverket.

Hårda fetter mindre hälsosamma
Konsistensen på ett matfett i kylskåpstemperatur visar vilken typ av fett det innehåller.

Smör och kokosfett innehåller en stor andel mättat fett och är därför hårt i kylen.

Olivolja innehåller mycket enkelomättat fett och har halvfast konsistens i kylen.

Rapsolja och andra oljor med mycket fleromättade
fetter har flytande konsistens i kylen.

Växtrikets fetter mer hälsosamma
Fett från djurriket – utom i fet fisk – är oftast
mättat. Fett från växtriket är oftast är omättat, förutom
palmolja och kokosfett/olja, som innehåller
mycket mättat fett.

http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/naringsamnen/fett/vad-ar-nyttigt-och-onyttigt-fett.pdf

 

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Öppet för sommarsäsongen

På den gamla höskullen hittar ni gårdsloppisen och butiken KuriÅsa!

kuriasa_fri

Öppet lördag – söndag mellan 11.00-15.00

Här kan ni finna loppisfynd som porslin och glas, kuriosa och möbler men också krukor, plantor & blommor och nya gårdsromantiska saker till trädgården eller en ”gåbort” present.

 

När prins Carl Philip gifte sig med sin Sofia den 13 juni
fick Säby gård äran att vara en av producenterna som representerades på menyn som serverades under bröllopsmiddagen!

Älvdalsrom från Sofias hemkommun serverades tillsammans med fläderinkokt vit sparris, ett färgsprakande blomstertäcke samt kallpressad rapsolja från Säby Gård på Ingarö som första förrätt.

Vill ni också prova vår kallpressade rapsolja så har vi naturligtvis fyllt upp hyllan och har fina erbjudanden på presentpåsar!

Vill ni fika har Värmdö Musteri öppet samma tider,

Hjärtligt välkomna!

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

BalticSea2020

För er som åkt förbi Säby kanske undrar vad vi gör på åkern!?

Vi täckdikar! Ett system av dräneringsslangar som grävs ner på ca en meters djup.
När dräneringsdikena återfylls blandas strukturkalk ner i jorden. Detta är ytterligare en åtgärd för att se hur mycket man kan minska fosforläckage på åkermark och det ingår i projektet i BalticSea2020 som ni kan läsa mer om här!

Dränering på åkern

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Säby Gårds kallpressade rapsolja på Prinsens bröllopsmeny

Vår restauranggrossist – Grönsakshallen Sorunda kom med detta meddelande, vi känner oss otroligt glada och stolta!

Vi vill tacka alla producenter som hjälpte oss att ordna fram bästa tänkbara råvaror och produkter till den kungliga bröllopsmiddagen. Läs mer här! 

Grönsakshallen Sorunda

Älvdalsrom från Anders och Marit Beronius, Älvdalslax

Gullvivor plockade av Monika och Ivar Johnasson samt Tini Björs och Lennart Mattsson

Rapsolja producerad av Åsa Leven, Säby Gård

Grönkål och svartkålsblommor från Martin och Mikael, Ugglarps Grönt

Vit sparris från Bernhard Reckermann, Vättern Sparris

Nässlor plockade av Mattias Persson med familj, Hällestad svamp

Potatis från Andreas Wiklund, Tollby Gård

Smultron från Familjen Olausson, Törnviks frö

Ärtskott från Orto Novo

Ätliga blommor från Birgitta Jerpdal, Tuna Gård

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Nu händer det nya saker på Säby Gård!

Titta vad fina rabarberplantor!

Rabarber 3Här är de första 400 plantorna som ska i jorden snart:) Sorten har inte fått nått namn ännu men är utvald för kraftfull rabarbersmak med fina röd stjälkar.

Vi ska även så 6000 st frön av kulturarvssorten Victoria.  Gammal rabarbersort som fortfarande är en av de mest populära.

Till hösten kommer även våra beställda Spangsbjerg, en Dansk sort som enligt test fått bäst smak:)

Rabarber 1Det blir en hel åkerplätt bakom Rapspresseriet som ska bli vårt nya rabarberland:)

Vi är så laddade och spända på att få sätta igång men det kommer dröja innan vi kan ta någon skörd, men den som väntar på nått gott…

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Vår på gården

Nu är det fullt med blåsippor och en å annan vitsippa i skogen och bonden är ute på åkern och sår årets vårraps, äntligen är våren här!  

     

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd