Våra potatissorter

Vår och Sommarpotatis - Vår färskpotatis skördas i slutet av juni

IMG_6904Minerva - 

Vår tidigaste sort. En runoval fast potatis med ljusgult skal. Köttet är ljusgult.

Pentland Javelin - 

En runoval ganska fast potatis med gult skal. Köttet är vitt.

 

Höst och vinterpotatis - Skördar vi i slutet av augusti till oktober

201108261461Alexia- En rundoval fast potatis med gult skal. Köttet är ljusgult. Passar utmärkt att koka, steka, ugnssteka, fritera, gratäng och som salladspotatis. Alexia passar även perfekt i en fisksoppa eller gulasch då den inte kokar sönder.

King Edward - Omtyckt gammal sort. En rundoval mjölig potatis med ljust skal och röda fläckar. Köttet är gulvitt. King Edward är god till nästan allt. Koka, pressa, mos, som bakpotatis eller laga en god potatis & purjolökssoppa!

Amandine 

- Fransk Gourmétpotatis. Amandine har fått smakomdömet: ”Excellent”. Skalet är mycket tunt och gult. Har en avlång, jämn och lätt spetsig mandelform, köttet är gult och kokegenskapen är fast och med en smak av färskpotatis året om.
Amandine potatis behåller den ypperliga smaken av färskpotatis länge och kan med fördel ätas oskalad långt fram på våren då den tål att lagras. Den är utmärkt vare sig den kokas, steks eller tillagas i ugn. Amandine kan med fördel lagas oskalad i mikrougn.

 

IMG_3087

2013 var första året för oss att odla Amandine så vi var lite osäkra på hur det skulle gå men potatisen trivdes så bra på Säby så vi kunde börja skörda den i augusti och sälja den i Värmdökassen under hösten. Den var också så uppskattad så nu har vi bestämt att odla den även i år!
Den ser ut att bli väldigt fin i år igen så då vet ni vad ni har att vänta er vi försäljningen av Värmdökassen som börjar i september!