Självplock av potatis 2021

Inställt självplock av potatis på söndagen!!!

Trots den kalla våren, översvämmad åker och sen torka så blev det i alla fall lite potatis så …

Den 11 september mellan kl. 10-15 har vi självplock av potatis  Välkomna!

DSC03537Att plocka potatis direkt från åkern är en uppskattad tradition på gården sedan många år tillbaka, färskare än så blir det inte! De flesta som kommer plockar flera 25 kg säckar att förvara under vintern men det går utmärkt att bara plocka några kg.

På med stövlar och handskar, passa på att komma ut på landet och träffa en potatisbonde! Hinkar att plocka i finns att låna!

 

Det som är extra roligt tycker vi är att vi ser en ökning av den yngre generationen med sina barn som kommer till potatisplocket. Föräldrarna uppskattar att barnen får plocka själva och se hur potatisen växer och barnen tjatar inte bara om pasta när de fått plocka sin egna potatis. Naturligtvis är det också en helhetsupplevelse att få komma ut i naturen och landet och träffa en potatisbonde..;)

Lucas har plockat många potatisar!

Lucas har plockat många potatisar!

Pris på potatis vid självplock: 

25 kg säckar att plocka i ingår! 

Pris under 30 kg: 10 kr/kg.
30 kg upp till 100 kg: 7 kr/kg
100 kg och uppåt: 6 kr /kg

Betalning: Kontant eller Swish.

 

 

 

 

Potatissorter:

King Edward- Omtyckt gammal sort. En rundoval mjölig potatis med ljust skal och röda fläckar. Köttet är gulvitt. King Edward är god till nästan allt. Koka, pressa, mosa, baka eller laga en god soppa.  

Princess – En rundoval fast potatis med ljusgult skal. Köttet är gult. Princess är tunnskalig och välkänd för sin goda och lite smöriga smak. ”2015 års vinnare av Årets Potatis för Fritidsodlare”

Princess är god till nästan allt. Koka, steka, ugnssteka, fritera, gratäng. Princess passar även perfekt i en fisksoppa eller gulasch då den inte kokar sönder.

OBS! VÄGBESKRIVNING då Potatisåkern inte ligger direkt i anslutning till gården utan ni följer skyltar vid Återvall!

Från Stockholm:

Kör Värmdöleden/väg 222 mot Gustavsberg.

Ta avfarten Gustavsberg / Ingarö, sväng vänster på Ingarövägen mot Ingarö

I rondellen vid Brunn, kör rakt fram på Eknäsvägen, kör ca 2,5km

Sväng vänster vid Återvall på Fågelviksvägen, kör 750 m

Sväng höger på Stora Barnviksvägen, kör ca 400 m då ser du potatisåkern på höger sida där personal visar vart du kan parkera.

Tips är också att kolla vädret innan ni åker då vi tyvärr måste ställa in vid regn om vädergudarna inte är med oss! Det är både för att potatisen inte får blir blöt när den ska lagras  men också att traktorerna inte kan köra om det blir lerigt…

Värmdö Musteri serverar fika och danska smörrebröd i caféet på Säby  lördag-söndag mellan 11-16!