Vad är nyttigt och onyttigt fett?

bild 2Väldigt intressant läsning om fett från Livsmedelsverket.

Hårda fetter mindre hälsosamma
Konsistensen på ett matfett i kylskåpstemperatur visar vilken typ av fett det innehåller.

Smör och kokosfett innehåller en stor andel mättat fett och är därför hårt i kylen.

Olivolja innehåller mycket enkelomättat fett och har halvfast konsistens i kylen.

Rapsolja och andra oljor med mycket fleromättade
fetter har flytande konsistens i kylen.

Växtrikets fetter mer hälsosamma
Fett från djurriket – utom i fet fisk – är oftast
mättat. Fett från växtriket är oftast är omättat, förutom
palmolja och kokosfett/olja, som innehåller
mycket mättat fett.

http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/naringsamnen/fett/vad-ar-nyttigt-och-onyttigt-fett.pdf

 

This entry was posted in nyhetsuppdaderingar. Bookmark the permalink.