Citronsockerkaka

Citronsockerkaka
Det här är ett gammalt hederligt sockerkakrecept som jag fått av mamma. Ändringen jag gjort är att jag tillsätter lite citron och byter ut smöret mot Säby Gårds rapsolja. Den blir härligt gul i färgen, super saftig och god.
Lycka till Åsa Levén

 

Ingredienser:
½ dl Säby Gårds kallpressade rapsolja
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ st rivet citronskal + lite av citronsaften
1 dl mjölk

Till formen:
Kallpressad rapsolja
Ströbröd

Dags att baka:

Sätt ugnen på 175 grader.
Se till att Rapsoljan är rumstempererad.
Smörj och bröa en form ca 1,2 liters. (jag använder rapsolja)
Vispa äggen och sockret tills smeten blir pösigt.
Blanda mjölet, bakpulver, vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggsmeten tillsammans med citronskalet.
Tillsätt rapsoljan, mjölken och citronsaften. Rör om tills smeten är jämn och slät.
Häll den i formen. Grädda på nedersta delen i ugnen i 175 grader i 35 minuter.
Låt kakan stå kvar i formen en liten stund innan du stjälper upp den på ett fat, låt den kallna under formen så blir den saftig.