Den här potatissalladen blev jag inspirerad av att göra då vår ”granne” Nikolaj från Värmdö Musteri bjöd oss på en så god potatissallad från Danmark. Tyvärr var den var inte gjord på rapsolja så detta måste ändras på! Några dagar senare gjorde jag ett försök och det blev en smaksuccé. Grunden är en majonäs som smaksätts med lite vitlök och gräslök.
När färskpotatis finns så använd de små eller dela en gång men nu när vi börjat skörda vinterpotatisen skulle jag välja vår fasta sort Alexia eller vår nya sort gourmetpotatisen Amandine som behåller den ypperliga smaken av färskpotatis länge och kan med fördel ätas oskalad långt fram på våren.
Ingredienser 4 portioner
700g – 1 kg Färskpotatis när det är säsong annars en fast sort som Alexia eller Amandine
3 äggulor
2 tsk vinäger
1 tsk Dijonsenap
1tsk Slottsenap
2 ½ dl Säby Gårds kallpressade rapsolja
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk citronsaft
½ kruka gräslök
Smaka av med salt och peppar
Gör så här:
Skrubba potatisen och koka den försiktigt så den inte går sönder. Potatisen kan gärna vara lite ljummen när du blandar i majonäsen som du gör under tiden.
Att ha en skål och visp är det klassiska sättet när man gör en majonäs men jag använder min köksmaskin.
Det som är viktigt är att alla ingredienser skall ha samma temperatur och att man droppar i rapsoljan försiktigt för att undvika att det skär sig.
1. Blanda äggulor, senap, vinäger i bunken/skålen
2. Tillsätt olja droppvis under vispning
3. Smaka av med citronsaft, vitlök, salt och peppar
4. Blanda ner den hackade gräslöken och vänd i den kokta potatisen.
Passar perfekt till en köttbit eller grillad kyckling, smaklig måltid!