Dragonsås på kallpressad rapsolja – En variant på en Bea

 

Bea 1Den här såsen blev till då vi skulle grilla och vi var sugna på en Bea men jag hade varken smör eller ägg hemma! Jag testade att göra grunden som en bechamelsås fast med vår kallpressade rapsolja och smaksatte med Fransk senap och dragon i vinäger och resultatet blev så lyckat att jag fick beställning att göra om såsen redan dagen efter.  Hoppas att ni också kommer att gillar den!

Lycka till
Åsa

Ingredienser 4 port:

3 msk Säby Gårds kallpressad rapsolja
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk crème fraiche
1 msk fransk senap
1 msk dragon (inlagd i vinäger)
2 tsk dragonvinäger
3-5 stänk tabasco

Smaksätt med salt och peppar

Så här gör du:

Värm rapsoljan på svag värme i en kastrull, dra åt sidan. Vispa ner mjölet och sätt tillbaka kastrullen på plattan, tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. Tillsätt crème fraiche och den Franska senapen, den hacka inlagda dragonen och dragonvinäger. Om ni tycker konsistensen blir för tjock, späd med lite mer mjölk.

Smaka av med några droppar Tabasco, lite mer dragonvinäger om ni vill ha mer syra  samt salt och peppar.

Såsen serveras till grillade kötträtter, gärna med ugnsrostade grönsaker och potatis.