Knäckig Rabarberpaj

Knäckig rabarberpajNu till våren är det underbart att få gå ut i trädgården att plocka den första rabarbern och baka sin rabarberpaj. Det är då som jag inser att snart är sommaren här med allt vad det innebär och det är en härlig känsla!

Denna syrliga paj bakade jag med vår rapsolja och den fick ett härligt knäckigt täcke av havregryn med lite nötig kolasmak.

Lycka till Åsa

För 6 personer

500 g rabarber
2 dl havregryn
2 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
1 1/4 dl Säby Gårds kallpressade rapsolja
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap

Till formen:

Kallpressad rapsolja

Dags att baka:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Blanda ihop grädde, sirap och rapsoljan, blanda ner de torra ingredienserna.
  4. Ansa och skär rabarbern i 4 cm stora bitar. Lägg dom i en bunke och strö på 1 msk potatismjöl (det binder vätskan om rabarbern skulle blir för blöt) du kan också ta lite extra socker om rabarbern är väldigt syrlig.
  5. lägg bitarna i en smord ugnsfast form, täck med smulsmeten.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen 30-40 minuter, tills den fått en fin gyllenbrun färg. Servera gärna ljummen med vaniljsås eller glass.