Långpannebröd

Långpannebröd

 

Det här är min variant på Focaccia men med Svensk olja, ett bröd som är gott till en soppa eller som tillbehör till en ost och charktallrik eller en buffé,vad du än väljer att ha till så är det i alla fall jätte gott!

Hoppas det smakar, Åsa

Ingredienser

25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl Säby Gårds kallpressade rapsolja
2 msk honung från Nora Gård
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special

+ ca ½ dl Kallpressad rapsolja, blandade örter och flingsalt på brödet innan du skickar in i ugnen (jag brukar gå ut i trädgården och hämta det jag har för säsongen, rosmarin, timjan, basilika)

Tillagning

1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
3. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, honung och den kallpressade rapsolja och mjöl. Arbeta degen kraftigt till den känns smidig, den ska vara ganska lös.
4. Låt degen jäsa under duk 30– 40 minuter. Sätt ugnen på 220 grader.
5. Häll ut degen i en långpanna med bakplåtspapper och tryck ut den med mjölad hand. Pensla eller droppa degen med kallpressad rapsolja och strö över örter och flingsalt. Låt jäsa under duk cirka 15 minuter.
6. Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt brödet svalna lite och servera det nygräddat. Skär brödet i rutor.