Lime och citrussill med kallpressad rapsolja

Glad påsk

En underbart fräsch strömming som jag tycker blev extra god med den kallpressade rapsoljan, passar perfekt på påskbordet! Tänk på att strömmingen behöver ett natt på sig i kylskåpet men man kan också ta 5-minuters sill om man tycker det är krångligt med strömmingen!

Glad Påsk önska vi på Säby Gård!

Recept:

500 g strömmingsfiléer

1 liter kallt vatten

1 dl ättiksprit (12 %)

3 msk strösocker

4 msk salt

1.5 dl kallpressad rapsolja

finrivet skal och saft av 1 citron

finrivet skal och saft av 1 lime

2 strimlade salladslökar

1 dl hackad dill

Gör så här:

1. Dra skinnet från strömmingarna. Det är enklast att ta tag från insidan längst upp i den tjockaste ändan och dra rakt ner. Skölj av fisken i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.

2. Blanda vatten, ättika, socker och salt i en bunke. Vänd runt strömmingarna. Täck bunken med plast. Låt stå i kylen under natten tills fisken är vit rakt igenom.

3. Blanda rapsolja, citron, lime, salladslök och dill. Sila av ättikslagen och vänd varsamt ner fisken i oljan.