En underbart fräsch strömming som jag tycker blev extra god med den kallpressade rapsoljan, passar perfekt på påskbordet! Tänk på att strömmingen behöver ett natt på sig i kylskåpet men man kan också ta 5-minuters sill om man tycker det är krångligt med strömmingen!
Glad Påsk önska vi på Säby Gård!
Recept:
500 g strömmingsfiléer
1 liter kallt vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
3 msk strösocker
4 msk salt
1.5 dl kallpressad rapsolja
finrivet skal och saft av 1 citron
finrivet skal och saft av 1 lime
2 strimlade salladslökar
1 dl hackad dill
Gör så här:
1. Dra skinnet från strömmingarna. Det är enklast att ta tag från insidan längst upp i den tjockaste ändan och dra rakt ner. Skölj av fisken i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
2. Blanda vatten, ättika, socker och salt i en bunke. Vänd runt strömmingarna. Täck bunken med plast. Låt stå i kylen under natten tills fisken är vit rakt igenom.
3. Blanda rapsolja, citron, lime, salladslök och dill. Sila av ättikslagen och vänd varsamt ner fisken i oljan.