Den här kakan har min mamma bakat i många år till jul så det är klart att jag nu provat att baka den med vår rapsolja. Blev inte förvånad då den blev fantastiskt god, saftig och ännu gulare än tidigare och den smakar även lite mandel av rapsoljans nötighet.
Om du har tid så kan då förbereda baket några dagar innan genom att lägga saffran i rapsoljan så det får dra, minst 3 dagar. Då kommer kakan smaka ännu mer saffran då oljan drar åt sig smakerna.
Njut till adventsfikat eller till glöggen! Åsa
Ingredienser:
2 dl Säby Gårds kallpressade rapsolja
½ g saffran (1 pkt)
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(florsocker om du vill garnera)
Till formen:
Kallpressad rapsolja
Ströbröd
Dags att baka:
Smörj och bröa en form, gärna en rund med löstagbar botten.
Se till att rapsoljan är rumstempererad.
Om du inte lagt saffran i rapsoljan några dagar innan så kan du om du har en mortel stöta saffranet i den, gärna med en sockerbit.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, rapsolja och mjölk.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 grader.
Sikta över lite florsocker när kakan ska serveras.