Olivröra eller Tapenade

 

Tappenad

 

Från Provence i södra Frankrike kommer tapenade. Jag har bytt ut olivoljan mot vår kallpressade rapsolja och då blir den lite mildare i smaken tycker jag. Olivröran passar bra som dipp till grönsaker eller på bröd och passar utmärkt som tillbehör på en buffé.

 

 

Antal portioner: 4

Ingredienser

300 g urkärnade, svarta oliver
50 g sardellfiléer (en liten burk)
1 msk kapris
10 färska basilikablad
1 dl Säby Gårds kallpressade rapsolja
1 tsk pressad citron
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor

Gör så här:

Låt oliverna rinna av.
Skala vitlöksklyftorna.
Mixa oliver, vitlök, sardeller, basilikablad med mixerstav eller i matberedare.
Häll i rapsoljan. Smaka av med citronsaften, peppar och salt om det behövs
Klart att servera, garnera gärna med ett par basilikablad!