Stekt saffranskaka/sockerkaka

Stekt sockerkaka_saffranskaka

Den här desserten kan göras i två varianter, antingen med Citronsockerkakan eller med Saffranskakan!

Nu till jul tycker jag den med saffran passar perfekt så här kommer receptet på den. Om ni inte gillar saffran så prova gärna mitt recept på Citronkakan som ni hittar här!

 

 

Ingredienser

2 dl Säby Gårds kallpressade vårrapsolja
½ g saffran (1 pkt)
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Till formen:
Kallpressad rapsolja
Ströbröd

(florsocker till garnering + hallonsylt och grädde till dessert)

Dags att baka:

Smörj och bröa en form, gärna en rund med löstagbar botten.
Se till att rapsoljan är rumstempererad.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt rapsolja med saffran och mjölk.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
Skär upp kakan i portionsbitar. Sen steker du kakan i en stekpanna, servera med god hallonsylt och vispgrädde, pudra över lite florsocker och garnera med lite citronmeliss underbart gott!