Kall eller varmpressad?

 

Vad är skillnaden på kallpressad och varmpressad rapsolja?

Kallpressad rapsolja
När man säger att en rapsolja är kallpressad innebär det att rapsfröna pressas mekaniskt sönder i en press på ett mycket skonsamt sätt och det är där värmen uppstår naturligt av friktionen, dock aldrig högre än 35 grader. På så sätt bevaras mer av smakerna, vitaminerna och antioxidanterna i oljan. Det här är en tidskrävande process som pressar ut tre droppar i sekunden, mindre än en deciliter i minuten och på en timme skapas fem liter av denna gyllene olja.

Pressen

Pressen

Kallpressad rapsolja renas genom filtrering eller sedimentation där fröresterna sjunker ner till botten. Resultatet blir en mer mörkgul olja med mer smak än den raffinerade.  Eftersom den kallpressade rapsoljan är rik på smak är perfekt att använda såväl till dressingar som till matlagning, bak och stekning. Vid kallpressning kan man inte utvinna all olja ur rapsfröna. Resterande olja blir kvar i restprodukten som går till djurfoder. Det är därför som kallpressad rapsolja är dyrare än neutrala varmpressade. För att pressa fram en liter olja krävs cirka tre kilo frö.

 

Varmpressad rapsolja
Oljan utvinns i en industriell process genom ångbehandling och under hög temperatur med hjälp av olika medel. Därefter raffineras den för att få bättre doft, smak och hållbarhet. I processen förstörs en hel del naturliga ämnen och det innebär även att en del av vitaminerna försvinner.

Varmpressad olja är blek i färgen och har en neutral smak.

Varmpressad olja är vanligare i butikerna än kallpressad och har oftast ett betydligt lägre pris är den kallpressade.
Källa: svenskraps