
Rapsfröna töms från tröskan till vagnar som transporteras hem till gården där vi torkar fröna innan de pressas

Här i rapspresseriet har vi pressen. Frön av raps innehåller ca 40 procent olja. Vid småskalig produktion som här på Säby Gård används kallpressning och då utvinner man ca 30 procent av oljan.

Pressen! Rapsfröna pressas mekaniskt sönder i pressen på ett mycket skonsamt sätt och det är där värmen uppstår naturligt av friktionen. När vi pressar ligger vi aldrig över 35 grader på så sätt bevaras mer av smakerna, vitaminerna och antioxidanterna i oljan. För att pressa fram en liter olja krävs cirka tre kilo frö.

Här rinner oljan ner i första sedimenteringstanken.
Det här är en tidskrävande process där oljan pressas ut sakta, mindre än en deciliter i minuten och på en timme skapas ca fem liter av denna gyllene olja.
.

Efter pressning måste rapsoljan renas, och det gör vi genom att sedimentera i flera steg, från tank till tank sedan får oljan stå orörd i en sluttank medan de fasta partiklarna sakta faller till botten. Det tar ca 4- 5 veckor veckor innan oljan är klar att tappas på flaska.

Så var det äntligen klart.
Nu är det bara att leverera till butiker och restauranger!
Vi har två olika storlekar på flaskor,
250 ml och 500 ml.
”Vår verksamhet är certifierad enligt IP Livsmedel. Det innebär att vi har åtagit oss att följa en rad tuffa regler om livsmedelssäkerhet och spårbarhet. Att kraven uppfylls kontrolleras av ett oberoende certifieringsorgan som i sin tur har granskats av myndigheten SWEDAC”.

Rapskaka! De rester som blir kvar efter pressningen kallas rapskaka och används som djurfoder till kossor och grisar. Rapskakan har en hög andel Omega 3 och Omega 6.