Recept

Välkommen till Säby Gårds receptsida. På denna sida ha jag samlat de recept som jag tycker är både goda och enkla för vardag och fest. Naturligtvis inspireras jag av att använda det vi odlar och förädlar på gården.

Redan som 9-åring visste jag att jag ville gå i restaurangskola när jag blev ”stor”. Det var mina två storebröder som var mina förebilder och som båda gick på S:t Görans Hotell och Restaurangskola så valet var lätt när det var dags för mig.

Åsa Restaurangskolan

Här är jag 1982, i St: Görans Hotell och Restaurangskola

Min resa inom restaurangbranschen började på den lilla gourmetrestaurangen Finsmakaren i mitten av 80-talet till att bli krögare på bland annat ett av Stockholms äldsta spa, Sturebadet.

De senaste 9 åren har jag arbetat med evenemang, försäljning och affärsutveckling, men matintresset har alltid funnits kvar där. Det är med stor glädje som vi nu har tagit klivet och startat Rapspresseriet. Att få möjlighet att arbeta på hemmaplan och få utveckla och förädla en av gårdens grödor är fantastiskt!

Soliga hälsningar Åsa 

Halv 8 hos mig!

Foto: TV 4

Leif och Åsa första dagen, Halv 8 hos mig. Foto: TV 4

2014 var jag med i TV4 programmet Halv 8 hos mig. Använde mig naturligtvis av en hel del av vår kallpressade rapsolja samt både vår King Edward och Faxepotatis. När man har chans att  använda närproducerat är det ju kul så jag hade med  honung från Nora Gård och lammköttet var från Malma Gård. I fördrinken hade jag Värmdö Musteris juice och till förrätten serverades öl från Värmdö Bryggeri, det kändes väldigt roligt att mina gäster fick smaka på Värmdö!
Klicka här så hittar du alla recept från min dag!

Foto: TV4

Jordärtskockssoppa med långpannebrödHelstekt lammfilé med potatisbakelseÄppelkaka med hemgjord vaniljglass

Här hittar du fler recept där jag använt mig av vår kallpressade rapsolja, potatis och rabarber!

Recept på en variant på en svensk pesto kallpressade vårrapsolja

Pesto med kallpressad rapsolja

Pesto med kallpressad rapsolja

Persilja, västerbottenost och solroskärnor sätter svensk touch på den italienska favoritröran pesto. Solroskärnorna och den nötiga smaken från rapsoljan gör att du kan hoppa över nötter i denna variant!

Jag har även lagt till gröna ärtor som gör den krämig och ruccola för den goda smaken:)

Passar till kött, fågel eller fisk – eller bara till en bit bröd.

 

 

Så här gör du:

I med alla ingredienser utom osten i en mixer och kör till en krämig konsistens. Riv västerbottenosten och ha i den sist, smaksätt med salt och peppar, klart!

Ingredienser:

1 dl Kallpressad vårrapsolja
1 dl solroskärnor
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 kruka bladpersilja
1 kruka basilika
1 näve ruccolasallad
1 dl gröna ”frysta” ärtor
1 dl grovt riven Västerbottenost
1 tsk flingsalt
Några drag svartpeppar

 

Recept på fröknäcke med kallpressad rapsolja

Fröknäcke

Fröknäcke

Enkelt och gott hemlagat fröknäcke, fullt med olika sorters fröer och vår kallpressade rapsolja. Bryt i oregelbundna bitar och servera till påskbuffén eller varför inte bara mumsa på som snacks….
Smaksättning som jag använde senast till påskmarknaden i Värmdö bygdegård var:
1 tsk chiliflakes
1 msk timjan

Prova dig gärna fram med olika smaksättningar:)

 

 

Ingredienser
PORTIONER: 2 plåtar om du vill ha ett tunt knäcke!
3 dl majsmjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1/2 dl hela linfrö
1/2 tsk salt
3/4 dl kallpressad rapsolja
3 dl kokande vatten
Flingsalt att strö på

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 160°C.
Lägg bakplåtspapper på en plåt, eller två plåtar om du vill ha ett tunt knäcke!
Blanda alla torra ingredienser och rör i olja och det kokande vattnet.
Låt svälla ca 15 minuter.
Bred ut smeten tunt på plåten. Är det svårt att få det jämnt kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå och rulla med kavel över. Dra sedan försiktigt av det översta pappret.
Strö sen över lite flingsalt efter tycke och smak.
Grädda mitt i ugnen ca 40-50 min beroende på ugn så håll ett vakande öga. De ska få en ljust gyllene färg.
Drag över bakplåtspappret med knäcket på ett galler och låt svalna innan du delar dom.
Lycka till!
Åsa

 Salladsdressing

Salladsdressing

 

Med Säby Gårds kallpressade rapsolja och Värmdö Musteris äppelcidervinäger har vi gjort denna goda och enkla salladsdressing.

3 msk Kallpressad rapsolja
1 msk Äppelcidervinäger
1 tsk fransk Dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
Lite hackad persilja, salt och svartpeppar
 

Vispa ihop äppelcidervinäger och senap, vispa i rapsoljan lite i taget. Dressingen kommer att emulgera och alltså bli lite tjockare. Smaksätt med vitlök, persilja, salt och peppar.

 

Stekt sockerkaka_saffranskaka

Stekt saffranskaka/citronkaka

 

Den här desserten passar perfekt nu i jultider, kakan blir fantastiskt smarrig då du steker den efter du bakat och serverar den med en god sylt och vispgrädde, klicka här så kommer du till receptet! 

 

 

Knäckig rabarberpajKnäckig Rabarberpaj 

Denna syrliga paj bakade jag med vår rapsolja och den fick ett härligt knäckigt täcke av havregryn med lite nötig kolasmak.

 

 

 

Lax

Laxcarpaccio

Den här förrätten är en av mina favoriter, inte bara för att den är så god utan för att den är så enkel att göra och den är så uppskattad på en middag. Den passar även utmärkt att ha på en buffé.

 

 

 

Bea 1

Dragonsås på kallpressad rapsolja

Den här såsen blev till då vi skulle grilla och vi var sugna på en Bea men jag hade varken smör eller ägg hemma! Jag testade att göra grunden som en bechamelsås fast med vår kallpressade rapsolja och smaksatte med Fransk senap och dragon i vinäger och resultatet blev så lyckat att jag fick beställning att göra om såsen redan dagen efter!

 

Långpannebröd

Långpannebröd /Focaccia

Det här är min variant på Focaccia men med Svensk olja, ett bröd som är gott till en soppa eller som tillbehör till en ost och charktallrik eller en buffé, vad du än väljer att ha till så är det i alla fall jätte gott!

 

 

 

Majonäs

Majonnäs / Aioli

Den här majonnäsen blir fantastiskt vacker i färgen och den smakar underbart. Finns även en lätt variant på Aioli i receptet.

 

 

 

TappenadOlivröra eller Tapenade

Från Provence i södra Frankrike kommer tapenade. Jag har bytt ut olivoljan mot vår kallpressade rapsolja och då blir den lite mildare i smaken tycker jag. Olivröran passar bra som dipp till grönsaker eller på bröd och passar utmärkt som tillbehör på en buffé.

 

 

Danskens potatissalladDanskens potatissallad på Säby Gårds kallpressade rapsolja

Den här potatissalladen blev jag inspirerad av att göra då vår ”granne” Nikolaj från Värmdö Musteri bjöd oss på en så god potatissallad från Danmark. Tyvärr var den var inte gjord på rapsolja så detta måste ändras på! Några dagar senare gjorde jag ett försök och det blev en smaksuccé. Grunden är en majonäs som smaksätts med lite vitlök och gräslök.

 

ÄppelkakaÄppelkaka

Den här äppelkakan blir härligt saftig så du kan bjuda på den utan tillbehör men den blir naturligtvis ljuvlig med lite vaniljsås till! Godast blir den ju också om du har ett äppelträd på tomten…

 

 

 

CitronsockerkakaCitronsockerkaka

Det här är ett gammalt hederligt sockerkakrecept som jag fått av mamma. Ändringen jag gjort är att jag tillsätter lite citron och byter ut smöret mot Säby Gårds rapsolja. Den blir härligt gul i färgen, super saftig och god.

 

 

SaffranskakaSaffranskaka

Till jul kan jag rekommendera denna saffranskaka som min mamma bakat i många år till jul så det är klart att jag nu provat att baka den med vår rapsolja. Jag blev inte förvånad då den blev fantastiskt god, saftig och ännu gulare än tidigare. Om du har tid så kan då förbereda baket några dagar innan genom att lägga saffran i rapsoljan så det får dra, minst 3 dagar. Då kommer kakan smaka ännu mer saffran då oljan drar åt sig smakerna! 

 

Bilderna får ej kopieras eller användas utan tillåtelse från Säby Gård Ingarö.
Copyright © Säby Gård Ingarö.