Mer om rapsolja

Växten

Raps är en ettårig oljeväxt med karakteristiskt gula blommor, nära besläktad med kålväxter. Raps finns i två varianter, en som sås på hösten (höstraps), och en som sås på våren (vårraps).
Båda blommar i början av sommaren med ca 3 veckors mellanrum och mognar för skörd till sensommaren. Höstrapsen i slutet av augusti och vårrapsen i slutet av september.
Vårrapsen är odlingssäkrare, medan höstrapsen ger större skörd och har högre oljehalt.

Av dessa två är höstrapsen idag den vanligaste i Sverige.

Oljan som pressas ur rapsväxtens små svarta fröer användas dels som matolja, dels som bränsle. Det mjöl som är restprodukt av pressningen används i djurfoder.

Källa: Wikipedia

IMG_6347Den nyttiga oljan

Våra kroppar behöver Omega 3 för att må bra och generellt sett behöver vi öka vårt intag av denna fettsyra.

Ett enkelt sätt att äta nyttigare är att välja rätt fett och rapsolja är en bra källa till Omega 3.

Fleromättat fett är hälsosammare än mättat fett och kan faktiskt minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl, genom att minska halten av det skadliga LDL kolesterolet i blodet. De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6.

Rapsoljan innehåller också en hel del vitaminer, i första hand E-vitamin och K-vitamin.
De flesta av oss skulle må bra av att äta mindre mättat och mer fleromättat fett. Ett enkelt sätt att göra det är att välja mjukt fett istället för hårt. I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Använd vegetabilisk olja, såsom rapsolja istället för smör vid matlagning.

Källa: Livsmedelsverket

Förvaring

Kallpressad rapsolja bör, precis som alla matoljor förvaras svalt och mörkt så att de skyddas för ljus. I bruten förpackning håller oljan i cirka 6 månader.