Rapsolja

Säby Gårds kallpressade rapsolja

Under hösten 2012 startade vi vår nya verksamhet på gården, då byggde vi vårt – Rapspresseri! Vi har under alla år odlat raps men sålt den vidare så det känns väldigt roligt att nu producera egen kallpressad rapsolja, naturligtvis från raps som vi odlar på Ingarö och Värmdö. 

Rapsfältet vid Säby Gård på Ingarö i full blom

Rapsfältet vid Säby Gård på Ingarö i full blom

Säby Gårds rapsolja är pressat ur ett eget odlat vårrapsfrö och höstrapsfrö som kallpressas på gårdens rapspresseri utan tillsatser och det ger en naturlig och gyllengul olja med en härlig nötig och blommig smak.

Våra rapsoljor smakar olika år från år och det beror på väder och vind, jordmån på den åker vi sår och vilken frösort vi väljer. Rapsoljan blir både till färg och smak lite olika, kortfattat tycker vi att vårrapsen är nötigare och har kraftigare färg medan höstrapsen blir ljusare och är lite blommigare med en pepprig avslutning.

Att kunna vara med under hela processen från sådd till flaska är något vi är väldigt glada och stolta över, ett riktigt svenskt småskaligt mathantverk!

Kallpressad rapsolja kan med fördel användas både till kall och varm matlagning och till bakning! 

Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk 2015

Vi lämnade in NYPRESSAD vårrapsoljan till tävlingen som gick av stapeln i Östersund 6–8 oktober i samband med Særimner den stora idé- och kunskapsmässan om mathantverk. Vi blev så klart mycket glada över juryns omdöme!

Juryns omdöme:

”Smaksensation”
”En riktig rapsolja där inga kvaliteter har tappat. Novello!
”Att råvarans förträfflighet har används utan vidare processer gör denna minnesvärd”
”Ren och fräsch men samtidigt mild smak av raps”
”Här har man använt råvaran utan att konstla till det”
”Färgen lockar”

Lite mer om vår raps på gården

Raps är en ettårig oljeväxt med karakteristiskt gula blommor, nära besläktad med kålväxter. Raps finns i två varianter:
Vårraps – Den sår vi på våren och skördar samma år på hösten.
Höstraps- Den sår vi på hösten (aug – okt) och skördas året efter på hösten.

Hos oss på Ingarö blommar båda i början av sommaren med ca 3-4 veckors mellanrum och mognar för skörd till sensommaren, höstrapsen i slutet av augusti och vårrapsen i slutet av september.

När man säger att en rapsolja är kallpressad innebär det att temperaturen vid pressningen har legat mellan 30-35 grader, aldrig över. Rapsfröna pressas mekaniskt sönder i en press på ett mycket skonsamt sätt och det är där värmen uppstår naturligt av friktionen. På så sätt bevaras mer av smakerna, vitaminerna och antioxidanterna i oljan.
För att pressa fram en liter olja krävs cirka tre kilo frö och det här är en tidskrävande process. Efter pressning ska rapsoljan renas, och det gör vi genom att sedimentera i flera steg, från tank till tank sedan får oljan stå orörd i ett kärl medan de fasta partiklarna sakta faller till botten. Rapsoljan är alltså ofiltrerad så en liten fällning kan lägga sig i botten på flaskan och är bara ett intyg på att oljan är självsedimenterad.

Det tar ca 4-6 veckor innan oljan är klar att tappas på flaska.

Så här går det till, läs mer här!

”Vår verksamhet är certifierad enligt IP Livsmedel. Det innebär att vi har åtagit oss att följa en rad tuffa regler om livsmedelssäkerhet och spårbarhet. Att kraven uppfylls kontrolleras av ett oberoende certifieringsorgan som i sin tur har granskats av myndigheten SWEDAC”.

Bilderna får ej kopieras eller användas utan tillåtelse från Säby Gård Ingarö.
Copyright © Säby Gård Ingarö.