Vi är i final Nyskaparstipendiet 2016

  

 1 juni på Restaurang Hjerta i Stockholm
Expertjuryn har sagt sitt. Tio nominerade producenter har blivit tre, som nu går vidare till finalen i Menigos Nyskaparstipendiet 2016. Den 1 juni får vi veta vem som blir utsedd till årets mest nyskapande producent.

Expertjuryn, med representanter från olika delar av restaurangbranschen, har sammanträtt och utvärderat det nominerade i årets upplaga av Nyskaparstipendiet. Det var inte ett helt lätt arbete, men nu är tre nyskapande producenter utvalda att gå vidare till finalen den 1 juni.

”Vi hade tio riktigt bra kandidater i år, men i slutändan är det bara tre som går vidare till finalen så vi var tvungna att välja” säger Thomas Palmqvist, affärsområdeschef färskvaror på Menigo och en av juryns medlemmar.

De tre finalisterna som nu går vidare till finalen på restaurang Hjerta den 1 juni är, utan inbördes rangordning, Gettergoda mejeriprodukter, Hällestad svamp och Säby Gård på Ingarö.

”Vi har haft en otrolig bredd bland nomineringarna, både vad gäller produkttyper och geografisk spridning. Det är tydligt att hela Sverige kokar av nyskapande initiativ, vilket bådar gott för svensk gastronomis fortsatta utveckling” avslutar Thomas Palmqvist.

De tre finalisterna, i bokstavsordning, med motiveringar

Säby gård, Ingarö 

 På Säby gård är olja så mycket mer än bara olja. De olika smakerna som framställs har alltid nya nyanser och experimentlustan verkar inte ha några gränser. En olja som smakar pepparrot? Inga problem. Ofiltrerad olja och nya nischer för rapsoljan är vardagsmat på Säby. 

Gettergoda mejeriprodukter, Göteborg

Gettergoda har gjort något få andra har vågat sig på – att använda getmjölk till glass. Getmjölken ger en annorlunda smak och har en lägre fetthalt, som ändå ger en krämig och fyllig produkt. Den är också ett naturligt alternativ för den som är känslig mot laktos eller allergisk mot komjölk.

Hällestads svamp, Hällestad

Det finns många svampsorter att njuta av, men i Sverige har vi inte alltid varit bortskämda med tillgången på dem. Det vill Hällestads svamp råda bot på och har börjat odla svampsorter som annars mest hörts om i andra delar av världen. Champinjon kompletteras med pioppino, shimeji och kejsarhatt. Dessutom är odlingen ekologisk – ytterligare en nisch som få mutat in tidigare.

Menigo är helhetsleverantören för dig som jobbar professionellt inom mat och dryck. Vi levererar allt som förenklar din vardag. Men Menigo är också färskvaruspecialisten som förser dig med frasiga croissanter, hängmörad biff och nyplockade trattkantareller. Med Menigo får du både och.

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Rådmansö Bageributik, ny återförsäljare

Nu hittar ni både vårraps och höstrapsolja hos Rådmansö Bageributik i Norrtälje. Härligt tycker vi på Säby Gård!

Rådmansö Bageributik är ett litet bageri med stort hjärta där kvalitén alltid är i fokus. Här bakas alla bröd och bakverk på traditionellt sätt enda från grunden. Med de bästa råvaror och passion för god smak skapar vi njutningar och upplevelser för våra kunder oavsett om de besöker oss eller om våra bakverk besöker dom.

Bageriet hittar du i Södersvik på Rådmansö, mitt i Roslagen.

Rådmansö Bageributik - Norrtälje

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Nya Ica butiker för rapsoljan

Nu hittar ni även vår kallpressade rapsolja i dessa butiker:

ICA Supermarket Högalid – Hornsgatan-Söder

ICA Supermarket Matmäster - Folkungagatan- Söder

ICA Supermarket Medborgarplatsen – Söder

NYHET!  Kallpressad Rapsolja pressat av vårraps Ofiltrerad Skörd:  2015 Rapssort:  Vårraps Rapsfrö:  Joplin - Linjesort Åker:  Säby Gård - Tvättstugan Grader vid pressning: ca 35°        Färg:  Gyllengul Smak:. Mild nötig med smak av sockerärta. Finns i storlekar: 250 ml, 500 ml  Fylls på flaska under mars 2016!

NYHET!
Kallpressad Rapsolja pressat av vårraps Ofiltrerad
Skörd: 2015
Rapssort: Vårraps
Rapsfrö: Joplin – Linjesort
Åker: Säby Gård – Tvättstugan
Grader vid pressning: ca 35°
Färg: Gyllengul
Smak:. Mild nötig med smak av sockerärta och kronärtskocka.
Finns i storlekar: 250 ml, 500 ml
Fylls på flaska under mars 2016!

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

God och enkel Salladsdressing

Salladsdressing

Med Säby Gårds kallpressade rapsolja och Värmdö Musteris äppelcidervinäger har vi gjort denna goda och enkla salladsdressing.

3 msk Kallpressad rapsolja
1 msk Äppelcidervinäger
1 tsk fransk Dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
Lite hackad persilja
Salt och svartpeppar
 

Vispa ihop äppelcidervinäger och senap, vispa i rapsoljan lite i taget. Dressingen kommer att emulgera och alltså bli lite tjockare. Smaksätt med vitlök, persilja, salt och peppar.

Nyfiken på mer om rapsoljan eller äppelcidervinägern!? Klicka dig vidare!

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Lime och citrussill med kallpressad rapsolja

Glad påsk

En underbart fräsch strömming som jag tycker blev extra god med den kallpressade rapsoljan, passar perfekt på påskbordet! Tänk på att strömmingen behöver ett natt på sig i kylskåpet men man kan också ta 5-minuters sill om man tycker det är krångligt med strömmingen!

Glad Påsk önska vi på Säby Gård!

 

 

Recept:

500 g strömmingsfiléer
1 liter kallt vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
3 msk strösocker
4 msk salt

 

1.5 dl kallpressad rapsolja
finrivet skal och saft av 1 citron
finrivet skal och saft av 1 lime
2 strimlade salladslökar
1 dl hackad dill

Gör så här:

1. Dra skinnet från strömmingarna. Det är enklast att ta tag från insidan längst upp i den tjockaste ändan och dra rakt ner. Skölj av fisken i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.

2. Blanda vatten, ättika, socker och salt i en bunke. Vänd runt strömmingarna. Täck bunken med plast. Låt stå i kylen under natten tills fisken är vit rakt igenom.

3. Blanda rapsolja, citron, lime, salladslök och dill. Sila av ättikslagen och vänd varsamt ner fisken i oljan.

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Ny butik!

Nu kan ni hitta vår kallpressade rapsolja på Ica Supermarket Högalid som ligger på Hornsgatan. Vi kommer att besöka butiken och dema rapsoljan fredagen den 5/2 så då är ni hjärtligt välkomna!

Här kan ni kika in på deras FB sida! 

 

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Julklappstips!

Boken Rapsolja – med smak från svenska gårdar

Gula, blommande fält – så långt ögat når. Visst känner du igen synen längs vägarna?! Men få vet vilka underbara smaker och nyttigheter som döljer sig i de små, svarta och oansenliga rapsfröna.

JulklappstipsPresentpåse med Boken Rapsolja med smak från svenska gårdar

3 flaskor kallpressade rapsolja -

1 Vårraps 250 ml- skörd 2014
1 Höstraps 250 ml- skörd 2015
1 Nypressad vårraps 250 ml- skörd 2015
 

Pris 400 kr inkl moms!

Värde ca 450kr

Boka på info@sabygardingaro.se

– Rapsolja – med smak från svenska gårdar är den första boken i Sverige om kulturväxten raps och kallpressad rapsolja. Den tar dig med på en resa i gränslandet mellan skön fakta och konkret underhållning, kantad med vackra och viktiga bilder. I boken kan du både se och läsa om hur raps odlas, förädlas och hur det går till att pressa olja. Dessutom guidas du genom en oljeprovning och får tips på några av rapsens bästa smakkompisar – för ingen kallpressad rapsolja är den andra smaklik – du kan förnimma allt från blommiga och nötiga dofter till milda gräsiga och ljuvligt smaksatta smaker. Enkla recept och flera överraskande tips utlovas också.

Säby Gård, Ingarö är en av Sveriges tio småskaliga rapsbönder och mathantverkare som besöks i boken, från tidig februari till tid för höstsådd.

En nyutkommen inbunden bok på 200 sidor av Lotta Ekberg, text och Pernille Tofte, foto

från Votum & Gullers Förlag.

Så här beställer du:

Maila din order till info@sabygardingaro.se eller per tel. 070 579 77 44. Påsen hämtar du sen efter överrenskommelse! Större bokningar över 10 påsar kan vi leverera efter överenskommelse, gäller företag! Betalas med kort eller kontant, företag kan faktureras!

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk 2015

I dag kom ett brev på posten med vårt omdöme från  tävling Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk 2015 av våran NYPRESSAD VÅRRAPSOLJA osedimenterad och ofiltrerad.

 Nypressad”En riktig rapsolja där inga kvaliteter har tappat. Novello!

Att råvarans förträfflighet har används utan vidare processer gör denna minnesvärd”

”Smaksensation. Ren och fräsch men samtidigt mild smak av raps”

”Här har man använt råvaran utan att konstla till det”

”Färgen lockar”

Vi är  mycket nöjda och glada för dessa ord från juryn men hoppas på ny kategori  - ”Olja” till nästa år eftersom enda möjligheten för vår rapsolja att tävla var i kategorin Innovativt mathantverk!

Man kan ju alltid önska:)

 

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Vad är nyttigt och onyttigt fett?

bild 2Väldigt intressant läsning om fett från Livsmedelsverket.

Hårda fetter mindre hälsosamma
Konsistensen på ett matfett i kylskåpstemperatur visar vilken typ av fett det innehåller.

Smör och kokosfett innehåller en stor andel mättat fett och är därför hårt i kylen.

Olivolja innehåller mycket enkelomättat fett och har halvfast konsistens i kylen.

Rapsolja och andra oljor med mycket fleromättade
fetter har flytande konsistens i kylen.

Växtrikets fetter mer hälsosamma
Fett från djurriket – utom i fet fisk – är oftast
mättat. Fett från växtriket är oftast är omättat, förutom
palmolja och kokosfett/olja, som innehåller
mycket mättat fett.

http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/livsmedel-innehall/naringsamnen/fett/vad-ar-nyttigt-och-onyttigt-fett.pdf

 

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd

Öppet för sommarsäsongen

På den gamla höskullen hittar ni gårdsloppisen och butiken KuriÅsa!

kuriasa_fri

Öppet lördag – söndag mellan 11.00-15.00

Här kan ni finna loppisfynd som porslin och glas, kuriosa och möbler men också krukor, plantor & blommor och nya gårdsromantiska saker till trädgården eller en ”gåbort” present.

 

När prins Carl Philip gifte sig med sin Sofia den 13 juni
fick Säby gård äran att vara en av producenterna som representerades på menyn som serverades under bröllopsmiddagen!

Älvdalsrom från Sofias hemkommun serverades tillsammans med fläderinkokt vit sparris, ett färgsprakande blomstertäcke samt kallpressad rapsolja från Säby Gård på Ingarö som första förrätt.

Vill ni också prova vår kallpressade rapsolja så har vi naturligtvis fyllt upp hyllan och har fina erbjudanden på presentpåsar!

Vill ni fika har Värmdö Musteri öppet samma tider,

Hjärtligt välkomna!

Posted in nyhetsuppdaderingar | Kommentering avstängd